DE L’AMISTAT (I)

fourteen-4La pel·licula  de Dan Sallitt és molt recomanable en temps de confinaments que poden ensenyar-nos a treure’ns del damunt aquesta velocitat massa vegades lligada amb una manca de reflexió sempre necessària i avui quasi prescindible. El seu títol Fourteen (14) fins i tot entra en la performativitat, com si l’amistat, una paraula enriquida per autors com Ciceró en un llibre breu i que segurament Sallit deu haver fullejat, tranyina d’una adolescència dels 14 anys sigui prou duradora com per travessar tota una existència. Perquè d’això va, entre molts altres lectures el film de Sallitt.
A partir d’una càmera que fa una dissecció de les dues amigues ens retrobem allò que Ciceró explicava en el seu text, donant el tret de sortida a preguntes que poden no tenir respostes immediates però que fan pensar i molt: ¿Hi ha vida sense amics?, Ciceró és contundent: “no n’hi ha, almenys si volem viure amb certa decència”. Existeix l’amistat en la política i els negocis?”: resposta: “molt difícilment es troben veritables amistats entre aquells que es dediquen als honors i a l’activitat pública”, i un reguitzell d’altres preguntes que sorgeixen com bolets veient aquest film.
Algú ha dit que Sallit recull models de l’escriptura cinematogràfica de Pialat o de Rohmer, és una digressió difícil perquè a vegades, principalment quan col·loca la càmera fixa uns quants segons que a vegades semblen eterns i els actants van sortint i entrant per fer diferents tasques quotidianes (fumar, anar a la nevera a buscar una birra o sortir per portar la criatura al cotxe del papa separat),nosaltres podrem reflexionar en aquests espais “buits” més acuradament sobre allò que estem veient i que ens afecta. Més enllà de les categories trencades per la modernitat,és a dir temps i moviment, Sallitt haurà d’escoltar allò de que no passa res en la pel·lícula o que té una estructura teatral però resulta evident que la seva aposta és arriscada com poques i que permet endinsar-nos en una de les qüestions que hauria de fer-nos gaudir més com humans i que no és altra que l’amistat. Una paraula mai rovellada i sempre persistent.

Fourteen

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s